top of page
Search
Writer's pictureLytotr

Εθνικός Κύρηκας για το "I Want A Country"


Της Ματίνας Δεμελή


ΜΑΝΧΑΤΑΝ. «Θέλω μια χώρα». Αυτός είναι ο τίτλος του έργου που «έφεραν» στις θεατρικές αίθουσες του International Fringe Festival δύο Ελληνίδες. Η Λητώ Τριανταφυλλίδου που ανέλαβε τη σκηνοθεσία και η Ελένη Δρίβα, η οποία έκανε την παραγωγή και τη μετάφραση. Το έργο γράφτηκε το 2013 από τον Ανδρέα Φλουράκη και περιγράφει το πολιτικό κλίμα της εποχής στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε ένα λαϊκό αίτημα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που είχε οδηγήσει τη χώρα στα όρια της πτώχευσης. Το θεατρικό «Θέλω μια χώρα» πρωτοπαρουσιάστηκε σε πρώιμη μορφή τον Ιούνιο του 2013 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου σε σκηνοθεσία του Ρίχαρντ Τούμαν (Richard Twyman). Η πρώτη παράσταση του έργου στην Ελλάδα «ανέβηκε» με 65μελή θίασο του Θεάτρου Τέχνης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2015.

«Αποτελεί πραγματικά μοναδικό φαινόμενο σύγχρονου ελληνικού έργου, καθώς από την πρώτη του παράσταση έχει μια σταθερή παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παράσταση του ‘Θέλω μια χώρα’ στο International Fringe Festival ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια στα οποία γράφτηκε το έργο. Ο πολυπολιτισμικός θίασος που περιλαμβάνει Αμερικανούς αλλά και ηθοποιούς από όλο τον Κόσμο, στοχεύει στο να μεταφέρει το έργο στην πραγματικότητα της Αμερικής του σήμερα» θα πει στον «Ε.Κ.» η Ελένη Δρίβα και θα συμπληρώσει: «Οταν εγώ και η Λητώ διαβάσαμε το έργο πριν από δυο χρόνια αποφασίσαμε ότι θέλουμε να το ανεβάσουμε στη Νέα Υόρκη. Ετσι ξεκίνησε η μετάφρασή μου στα αγγλικά. Το έργο του Φλουράκη μας ‘κέρδισε’ διότι είναι ένα έργο διαχρονικό όπου οι χαρακτήρες του μάχονται για το δικαίωμα να ορίζουν τη ζωή τους ενεργά, συλλογικά και άμεσα. Θεωρώ ότι το έργο συνδέεται άμεσα με την εποχή μας, και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου γίνεται σταδιακά όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μονάχα μέσα από τη συλλογικότητα υπάρχει ελπίδα για κοινωνική αλλαγή».

Η σκηνοθέτις του εγχειρήματος, Λητώ Τριανταφυλλίδου, θα μας πει: «Ο στόχος της παράστασης στη Νέα Υόρκη είναι η μεταφορά του έργου στην πολιτική πραγματικότητα των ΗΠΑ, εκφράζοντας το κλίμα μετά τις εκλογές του 2018. Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο έργο είναι ότι άνθρωποι πρωταγωνιστούν ως σύνολο.

Μεγάλης σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η μετάφραση της Ελένης, η οποία όχι μόνο μιλάει τις δύο γλώσσες (Αγγλικά και Ελληνικά), αλλά κυρίως γνωρίζει και μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τους ανθρώπους και στις δύο χώρες. Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο ανέβασμα επέβαλε μια ομάδα ηθοποιών που να εκπροσωπεί τη διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα που συναντάμε στη Νέα Υόρκη.

Ημασταν πολύ τυχεροί όσον αφορά τη δημιουργία της ομάδας των ηθοποιών. Με κάποιους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν, άλλους τους γνώριζα και έψαχνα ευκαιρία να δουλέψω μαζί τους, ενώ άλλους τους συνάντησα με αφορμή την παράσταση. Αυτό που μας συνδέει όλους είναι η μεγάλη επιθυμία να μιλήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Το κάθε μέλος της παράστασης έφερε τα δικά του βιώματα και τα δικά του μεγάλα ‘θέλω’ στη σκηνή, με αποτέλεσμα το έργο του Ανδρέα να εξιστορεί μια πολύ προσωπική ιστορία για εμάς».

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και της εταιρείας παραγωγής HDGP Productions, που δημιουργήθηκε αρχικά «ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής μου με την ιστορική έρευνα και κατ’ επέκταση με θέατρο που έχει πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό χαρακτήρα. Είναι μια πολύ όμορφη συνεργασία με μια καταπληκτική ομάδα με ταλαντούχους ηθοποιούς και καλλιτέχνες» μας λέει η Ελένη Δρίβα.

Το International Fringe Festival δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια και από τότε αποτελεί σταθμό στη θεατρική ανάπτυξη του indie theater της Νέας Υόρκης.

Τα εισιτήρια για την παράσταση είναι $22 και θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Ηδη η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου. Το κοινό θα συναντηθεί στο The Fringe HUB, 685 Washington Street και θα οδηγηθεί στο θέατρο από έναν εκπρόσωπο του φεστιβάλ. Ολα τα θέατρα βρίσκονται σε από απόσταση τριών δρόμων από το αρχικό σημείο συνάντησης

Comments


bottom of page